top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıFatih Sakarya

TAPU KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI

Taşınmazların tapu kayıtlarında bazı hallerde yanlış bilgilerin yer aldığı, bazı durumlarda ise bilgilerde eksiklik çıkması söz konusu olabilir. Bu hatalar; tapu sahibinin adı, soyadı, anne adı, baba adı, cinsiyeti gibi bilgilerin tapu memurunca eksik veya hatalı olarak tapu siciline işlenmesinden kaynaklı yapılan basit kimlik bilgileri ve buna benzer adi yazım hatalarıdır. Bu şekilde yapılan hatalar şayet basit yazı yanlışlıklarından kaynaklanıyorsa bu durumu tapudaki ilgili memur kendiliğinden düzeltebilecektir. İşte bu tür hataların takibi için atılacak adımlar şunlardır:


Tapu Sicil Müdürlüğü ile İletişime Geçmek: Eksik veya yanlış bilgiler içeren bir tapu kaydı tespit edilirse öncelikle ilgili tapu sicil müdürlüğüne başvurmalısınız. Tapu sicil müdürlüğü, sorununuzu inceleyecek ve süreci başlatacaktır.


Gerekli Belgeleri Hazırlamak: Tapu kaydının bilgileri için gerekli olan belgeleri tamamlamanız gerekir. Kimlik bilgileri gibi basit hatalar için doğru kimlik belgeleri, mülk bölgeleri veya yüzölçümü gibi teknik hatalar için tapu ölçüm raporlarını ve diğer belgeleri sunmalısınız.


Başvuru İşlemleri: Tapu sicil müdürlüğüne başvururken, hangi hataların düzeltilmesini istediğinizi ve gerekçelerinizi açıkça belirtmeniz gerekmektedir. Başvurunuzun incelenmesi bir süre alabilir. Bu süre sonrasında ilgili tapu müdürlüğü başvurunuzu olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlandıracaktır.


Basit yanlışlıklar tapu müdürlüğünce resen düzeltiliyor olsa bile dava öncesi ön başvuru şartı değildir. Tapu Sicil Tüzüğünün 75/4. maddesindeki tapu müdürlüğüne başvuru zorunluluğu ve buna bağlı olarak idari itiraz sürecinin tamamlanmadığı gerekçesiyle mahkemelerin dava ön koşulu sağlanmadığından davanın usulden reddine karar verebilmesi mümkün değildir.


Tapu kayıtlarındaki yanlışlıklar basit nitelikte olmadığı takdirde başvurunun olumsuz sonuçlandığı durumlarda ise;


Tapu sahibi ya da mirasçıları tarafından taşınmaz kaydının bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde ve yine bu yerdeki tapu sicil müdürlüğüne karşı açılacak Tapu Sicilinin Düzeltilmesi Davası/Tapuda İsim Tashihi Davası ile sorun çözüme kavuşturulabilecektir.


Dava sürecinde, tapu kaydının yanlış olduğunu kanıtlayacak deliller sunulmalıdır. Bu deliller, tapu kaydının yanlışlıklarını gösteren belgeler, tanıklar veya uzman kişiler olabilir. Tapu kaydının bilgilerinin tarafları genellikle taşınmazın mevcut maliki tapu kaydındaki hata veya eksikliklerden etkilenen diğer kişilerdir. Mahkeme, davanın sonucunda tapu kaydındaki bilgileri düzeltir ve kararda tapu kaydının düzeltilmesine ilişkin talimatlara yer verir. Mahkeme kararıyla tapu kaydı düzeltilirse, bu düzeltme tapu siciline işlenir ve resmi olarak taşınmazın tapu kaydı güncellenir.


4721 sayılı Medeni Kanunu'n 1027. maddesinde: "İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelik uyarınca resen düzeltir".


Dikkat edilmesi gereken bir husus ise Medeni Kanunu m.1027’ye dayalı olarak açılan Tapu Sicilinin Düzeltilmesi Davası ile Medeni Kanunu m.1025’e dayalı olarak yolsuz tescilin düzeltilmesi amacıyla açılan tapu iptal ve tescil davaları farklı hüküm ve sonuç doğuran davalardır. Bu hususa çok dikkat etmek gereklidir. Medeni Kanunu m.1025’e dayalı açılan dava hukuken geçerli bir şekilde yapılmayan yani yolsuz olan ve mülkiyet hakkı ihlal edilen kimselerin açtığı davalar olup, taşınmazın mülkiyeti ile alakalı iken; Medeni Kanunu m.1027’ye dayalı olarak açılan davalar ise tapu kayıtlarındaki kimlik bilgilerinin hatalı kaydedilmesi sonucunda eksik veya hatalı diğer bilgilerin düzeltilmesi için açılan davalardır.


Bir avukattan hukuki danışmanlık almak ve süreci onunla birlikte yönetmek oldukça önemlidir. Bu dava süreci karmaşık olabilir ve yerel yasal düzenlemelere uygun şekilde süreç yürütülmelidir. Aksi halde telafisi mümkün olmayan zararlar meydana gelebilir.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page